27 Ağustos 2012 Pazartesi

Kakaolu Pandispanya Tarifi

Uzun zamandır paylaşmak istiyordum pandispanya tarifimi ama fotolama aşamasında hep bir engel olduğu için  fırsat bulamamıştım bir türlü. Bugün pandispanya yaptım ve aşamalarını fotoğrafladım.

Geçmiş yıllarda netten bulduğum pek çok tarifi denemiş ama sonuçlarından pek memnun kalmamıştım.Bu benim tarifleri çok iyi anlamamış olmamla alakalı olabilir tabi.. Bu yıl Butik Pastacılık kitabını alınca oradaki pandispanya tarifini denedim hemen. İlk yapmada olmadı çünkü mutfak terazim yoktu :) Kaşık bardak ve ölçü kaplarımın yardımıyla gr.ölçülerini ayarladığımı sanmıştım ama demek ki olmamış :) Sonra terazi alıp birde öyle denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım.Tat olarak -özellikle kakaolusu- tam istediğim gibi oldu. Bu nedenle artık tereddüt etmeden sizlerle paylaşabilirim..


Tarife geçmeden önce,elinizde mutlaka olması gereken şey mutfak terazisi ve 2 çırpıcılı mikser.Bkz. yukarıdaki resim :) Bu 2 çırpıcısı olan mikser en az 20 yıllık. Bende tek çırpıcılı olandan vardı.Onunla bi kaç kez beze denemesi yapmıştım ama her seferinde yumurta aklarını ısıtarak sonuca ulaşmıştım.Sonra bu 2 çırpıcılıyı annemden aldım o kullanmıyor diye ve gördüm ki yumurta akları bu mikserle çok güzel köpürüyor. Tüm bunları niye anlatıyorum? Eğer sizde de alttaki mikserden var ve yumurta aklarını istediğiniz gibi köpürtemiyorsanız,sorun sizde değil mikserinizde haberiniz olsun :)


Tarife geçelim efendim. (18 cm.lik çember için) Malzemeler ;
  • 6 adet yumurta (orta boy,65 gr civarı)
  • 150 gr toz şeker
  • 55 ml su
  • 125 gr un
  • 35 gr kakao
  • 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
Bu ölçünün 2 katı, 24-26 cm lik çembere göre oluyor.



İlk olarak kakao ve un birlikte 2 kez elenir.Pasta çemberinin altı,yağlı kağıtla güzelce sarılarak fırın tepsisine konulur.


Yumurta akları ve sarıları birbirinden ayrılır,şekerin yarısı akların,yarısı da sarıların üzerine eklenir ve beyazlarla çırpma işlemine başlanır.Beyazlar en az 10 dk. şanti kıvamına gelene dek çırpılır.Sonra sarılar, şeker eriyip renkleri açılana kadar çırpılır.


Su ve vanilya aroması eklenerek biraz daha çırpılır. Sonra elenmiş kakao ve un eklenir ve homojen bir kıvam alana kadar çırpılır.



Bundan sonraki aşama benim en sevdiğim kısım :) Köpürtülmüş yumurta akları bu karışımın üzerine eklenir ve köpükler yumuşak hareketlerle bu karışıma iyice yedirilir.




İyice karıştıktan sonra çembere alınır ve tepsi bi kaç kez tezgaha vurularak pandispanya içerisinde hava kabarcıklarının kalmaması sağlanır.


180°C de 45-50 dk. kadar pişirilir.Fırından çıkarttıktan sonra,terlememesi için tel bir ızgara üzerine ters çevrilir.


Ilındıktan sonra önce kağıt alınır.Sonra spatula veya bıçak yardımıyla kenarlardan geçerek kek çemberden çıkartılır.


Son olarak streç filme sarılarak buz dolabına kaldırılır ve 1-2 gece dinlendirilir.


Bayağı uzun bir post oldu ama tüm ayrıntıları çok iyi anlatabildiğimi düşünüyorum. Yinede eksik kaldığım bir yer olmuşsa bildirmeniz veya sormanız yeterli ;) Kremalama aşamasında görüşmek dileğiyle...

11 yorum :

  1. ooooo benim herşeyim eksik anacım :))çember vanilya aroması,tartı var da o ml leri nasıl denk getireceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tartı varsa onunla halledebilirsin. bardağı koy,tarasını al ve üzerine su ekle,gr ile ml aynı oluyor. Veya biberon vardır mutlaka,onunla da halledebilirsin ama en kolayı tartı ;)

      Sil
    2. canım cok sağol..şimdi malzemeleri yazıyorum yorumu okudum bi pasta siparişi aldım inşallah yapabilirim seninkiler kadar iyi olur..

      Sil
    3. Merhaba:) Fakir Digicup Dijital mutfak tartısı farklı malzemelerin hem ağırlıklarını hem de hacminin ölçülebiliyor. Maksimum 3 kg ölçme kapasitesi bulunan Digicup hem katı hem sıvı malzemeleri tartabilir.

      Sil
  2. Çok faydalı bilgiler emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık verdiğiniz bilgilere bayıldım . bu keki dikdörtgen bir keke uygulasak ölçüleri ne olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıbınızın ölçüsüne bağlı. Deneyip öğrenebilirsiniz bunu ancak..

      Sil
  4. Merhaba Handa Hanım,
    Öncelikle size teşekkür ederim herşeyi kendinize saklamayıp bu önemli bilgileri bloğunuza yazdığınız için:) Yaşadığım yerde malesef butik pastacılıkla ilgili hiç bir eğitici kurum yok ve herşeyi youtube,kitaplar vs gibi kaynaklardan öğrenmeye çalışırken sayfanızda ki bilgiler beni çok mutlu etti. Neyse lafı uzatmadan size bir şey sorucaktım. İlk önce ben de sizin kullandığınız ayarlanabilir çemberi almıştım ama ne hikmetse bir türlü altını yağlı kağıtla kaplıyamadım ziyan olan keklerimden bahsetmiyorum bile;) acaba kaplarken bir püf noktası falan mı var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafta göründüğü gibi kıvırarak sarıyordum yağlı kağıdı,herhangi bir püf yok yani :) Hatta artık hiç kıvırmadan dümdüz seriyorum altına,akma falan olmuyor..

      Sil
  5. Sayın Handan Hanım, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Sizden benim için hayati önemi olan bir bilgi rica edeceğim:) 30 cmlik çember için ölçülerinizin oranı ne olmalı? Gr ve ml olanları verdiğiniz gibi kat hesabı ve yumurtayı adet olarak yazabilirseniz çoookkk mutlu olurum:) Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamansızlıktan dolayı benim için zor olan bişey istediniz. Bunu kendinizde yumurta sayısına göre oran orantı kurarak bulabilirsiniz :) Sevgiler..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...